Warsztaty piwowarskie w Pokrzydowie

Celem warsztatów jest zapoznanie uczestnika produkcją domowymi sposobami różnych stylów piw oraz podpiwka. Zawierały będą one aktywny pokaz warzenia piwa i podpiwka „Od A do Z” oraz degustację. Zajęcia odbędą się 1 października 2014  o 11.

Każdy uczestnik po ukończeniu warsztatów będzie posiadał wiedzę i podstawowe umiejętności by uwarzyć  w zaciszu domowy proste, jasne piwo oraz podpiwek.

 Tematy i zagadnienia:

 – dobór i przygotowanie surowców piwowarskich oraz ich produkcja domowa

– sprzęt piwowarski oraz adaptacja domowych sprzętów na produkcję piwa i podpiwka

– etapy warzenia piwa (zacieranie)

– sposoby filtracji zacieru i brzeczki chmielonej

– smaki piwa – po co sypiemy chmiel oraz przyprawianie piwa

– dobór drożdży, przygotowanie ich oraz fermentacja piwa i podpiwka

– pomiar zawartości cukru i szacowanie końcowego procentarzu alkoholu w piwie.

– rozlew piwa, butelkowanie, refermentacja oraz przechowywanie piwa i podpiwka

– piwne usterki, wady w piwie i czy można zatruć się piwem?

– sposoby produkcji różnych stylów piwa oraz oryginalnego, własnej receptury podpiwka

– przepisy prawne a domowa produkcja piwa

– przyszłość i rozwój piwowarstwa domowego w Polsce.

Warsztaty poprowadzi Kamil Zatyka, piwowar domowy – rzemieślnik, z 7-letnim doświadczeniem, laureat piwnych  konkursów konsumenckich w Toruniu, członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

22 września, 2014Odnośnik bezpośredni