Celem warsztatów jest zapoznanie uczestnika produkcją domowymi sposobami różnych stylów piw oraz podpiwka. Zawierały będą one aktywny pokaz warzenia piwa i podpiwka „Od A do Z” oraz degustację. Zajęcia odbędą się 1 października 2014 o 11.
Każdy uczestnik po ukończeniu warsztatów będzie posiadał wiedzę i podstawowe umiejętności by uwarzyć w zaciszu domowy proste, jasne piwo oraz podpiwek.
Tematy i zagadnienia:
– dobór i przygotowanie surowców piwowarskich oraz ich produkcja domowa
– sprzęt piwowarski oraz adaptacja domowych sprzętów na produkcję piwa i podpiwka
– etapy warzenia piwa (zacieranie)
– sposoby filtracji zacieru i brzeczki chmielonej
– smaki piwa – po co sypiemy chmiel oraz przyprawianie piwa
– dobór drożdży, przygotowanie ich oraz fermentacja piwa i podpiwka
– pomiar zawartości cukru i szacowanie końcowego procentarzu alkoholu w piwie.
– rozlew piwa, butelkowanie, refermentacja oraz przechowywanie piwa i podpiwka
– piwne usterki, wady w piwie i czy można zatruć się piwem?
– sposoby produkcji różnych stylów piwa oraz oryginalnego, własnej receptury podpiwka
– przepisy prawne a domowa produkcja piwa
– przyszłość i rozwój piwowarstwa domowego w Polsce.
Warsztaty poprowadzi Kamil Zatyka, piwowar domowy – rzemieślnik, z 7-letnim doświadczeniem, laureat piwnych konkursów konsumenckich w Toruniu, członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych