W dniach 12-15 lutego br. 40 osobowa grupa rolników, przedstawicieli samorządu, doradców z województwa kujawsko-pomorskiego uczestniczyła w kolejnej już 30 edycji największych na świecie Targów ekologicznych BIO FACH w Norymberdze. Przedsięwzięcie zrealizowano w ramach operacji „Promocja dobrych praktyk w przetwórstwie i rolnictwie ekologicznym- poszukiwanie rynków zbytu”. Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Międzynarodowe Targi BIO FACH to globalne spotkanie branżowe, które w bieżącym roku zainspirowało 50 200 zwiedzających oraz i ponad 2900 wystawców. To miejsce, w którym ludzie z pasją interesują się żywnością ekologiczną, poznają i wymieniają się poglądami. Produkty ekologiczne to coś więcej niż tylko certyfikat oraz znak, to przede wszystkim jakość i przekonanie, a produkcja prowadzona jest w zgodzie z naturą poprzez odpowiedzialne wykorzystanie zasobów przyrodniczych. Targi BIO FACH są miejscem promującym żywność ekologiczną uprawianą w sposób zrównoważony. Motto tegorocznych targów BIO FACH
to „Produkty organiczne dostarczają!”.
Równolegle podczas trwających Targów BIO FACH, uczestnicy wyjazdu mogli skorzystać z konferencji poświęconych w tym roku problematyce rolnictwa przemysłowego, intensywnej hodowli zwierząt i GMO. Prelegenci wiele uwagi poświęcali na potrzebie rezygnacji z nawozów chemicznych, pestycydów i herbicydów, aby przywrócić różnorodność biologiczną, która w dobie rolnictwa przemysłowego została utracona. Tegoroczny kongres stanowczo podkreślał pozytywny wpływ ekologicznego sektora na środowisko poprzez: ochronę wód, poprawę żywności gleb i wzmocnienie różnorodności biologicznej.
Uczestnicy wyjazdu studyjnego mogli obserwować szeroki rynek ekologicznej branży spożywczej, począwszy od świeżych owoców i warzyw, po ich przetwory, poprzez pieczywo, nabiał, mięso, ryby, słodycze, przekąski, alkohol, a skończywszy na suplementach diety, kosmetykach, środkach czyszczenia, maszynach do produkcji czy urządzeniach
do pielęgnacji upraw w rolnictwie. Pośród wystawców z ponad 100 krajów, również i Polska miała możliwość zaistnienia na targach BIO FACH.
Wyjazd studyjny był okazją by wymienić doświadczenia w ramach wizyt w niemieckich gospodarstwach ekologicznych. Jednym z gospodarstw było Bio – Milchhof Państwa Fensel w miejscowości Eckental – Oberschollenbach w Szwajcarii Frankońskiej. Gospodarstwo prowadzone przez trzy pokolenia rodziny Fensel (dziadkowie, dzieci oraz wnukowie) od 2010 roku prowadzą gospodarstwo ekologiczne o powierzchni 200 ha (uprawa roślin paszowych i zbóż) i specjalizujące się w hodowli bydła (350 sztuk) oraz w produkcji mleka (200 krów mlecznych). Podczas wizyty grupa zwiedziła gospodarstwo, zapoznała się z sytuacją gospodarczą, prawną i ekonomiczną niemieckiego rolnika ekologicznego.
Drugie odwiedzane gospodarstwo Sattelbach-Hof należało do Państwa Wolfel w miejscowości Eschenau w Szwajcarii Frankońskiej. Gospodarstwo w okresie konwersji to przykład młodych rolników, którzy widzą potrzebę produkcji w zgodzie z naturą. Produkcja ekologiczna prowadzona jest na powierzchni 60 ha łąk i pastwisk oraz 140 ha GO, na których uprawiane są: szparagi, truskawki, groch, soja, owies, orkisz oraz koper włoski tzw. fenkuł. W czasie zbiorów szparagów i truskawek właściciele organizują punkt sprzedaży bezpośredniej. Oprócz działalności rolniczej gospodarstwo jest przykładem działalności usługowej na obszarach wiejskich. W ramach usług prowadzony jest „hotel dla 46 koni”, dzierżawa swych dachów (stajnie, magazyny, stodoły, maneż dla koni, hale składowe, wiaty) dla firmy produkującej prąd z instalacji fotowoltaicznej. Pieniądze z dzierżawy dachów stanowią istotny dochód gospodarstwa.
Podsumowaniem całego wyjazdu był udział w konferencji biznesowej w Norymbergii dot. rozwoju rolnictwa ekologicznego.
Wyjazd na BIO FACH był okazją do zdobycia szerokiej wiedzy praktycznej i fachowej z zakresu ekologicznej produkcji żywności. Wiedza poparta wymianą doświadczeń to szansa na usprawnienie funkcjonowania naszych lokalnych gospodarstw ekologicznych.
Odwiedzane gospodarstwa ekologiczne regionu Szwajcarii Frankońskiej to znakomite przykłady współpracy zorganizowanej wynikającej z oddolnej decyzji. Przykłady organizacji gospodarstw, innowacji, przetwórstwa i sprzedaży to doskonała praktyczna lekcja, która może przynieść wymierne efekty dla naszych lokalnych gospodarstw ekologicznych. Istotą wyjazdu było pokazanie uczestnikom, że wspólna działalność w ramach sieci współpracy partnerskiej, jest możliwa a przede wszystkim efektowna z punktów ekonomicznych, ponieważ oferuje szeroką gamę lokalnych produktów poszukiwanych przez konsumentów.
Udział w Międzynarodowych Targach BIO FACH to możliwość pozyskania szerokiej, praktycznej i fachowej wiedzy z zakresu prowadzenia gospodarstw, zapotrzebowania rynku konsumenckiego, jak i najnowszych trendów i szans w rolnictwie ekologicznym. Uczestnicy będą mogli wykorzystać zdobytą wiedzę i doświadczenie we własnych gospodarstwach, kontynuując jednocześnie motyw przewodni BIO FACH czyli produkcja z poszanowaniem dóbr środowiska naturalnego.