Targi BioFach 2017 – sprawozdanie z wyjazdu

loga-ue

Wizyta Studyjna oraz udział w Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach 2017 w Norymberdze, Niemcy.

Województwo Kujawsko-Pomorskie zaprezentowało się na XXVIII Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach 2017 w Norymberdze (15-18 lutego), jednej z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym.
Biofach to od lat ważne europejskie wydarzenie. Podczas edycji targów swoją ofertę przedstawiało ponad 2,7 tys. wystawców ze 134 krajów, a liczba odwiedzających targi przekroczyła 50 tys. osób. Wizyta na BioFachu to świetna okazja do podtrzymywania i nawiązywania nowych relacji handlowych. Rolnicy z Kujawsko-Pomorskiego produkujący metodami ekologicznymi i przetwórcy takiej żywności starają się korzystać z tej okazji i wystawiają się na tej prestiżowej imprezie.
W Norymberdze nasz region reprezentowali członkowie Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych „Ekołan”. Regionalne stoisko było na polskiej ekspozycji zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Obecność na targach producentów z naszego województwa podkreśla długą tradycję upraw ekologicznych naszym regionie, gdzie przed ponad 20 laty powstały pierwsze w Polsce gospodarstwa ekologiczne. Obecnie mamy około 500 tego typu gospodarstw oraz 18 ekologicznych przetwórni żywności.

Poza wizytacją targów BioFach’2017, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych „Ekołan” zorganizowało wizytę studyjną. W programie wizyty znalazł się blok seminaryjny na temat organizacji systemu rolnictwa ekologicznego i rynku produktów ekologicznych w Niemczech.

Pierwsze seminarium odbędzie się w browarze klasztornym Brauerei Klosterbrau. Jest to najstarszy browar we Frankonii, w którym od 1050 roku produkuje się tradycyjne gatunki piwa. Od 2001 roku produkcja piwa odbywa się według technologii opartej na zasadach ekologicznych.

Drugie seminarium tematyczne odbyło się w gospodarstwie rodzinnym regionu Frankonii, które specjalizuje się w uprawie tradycyjnym chmielu. Chmiel przetwarzany jest w gospodarstwie, a przetwory sprzedawane są we własnym sklepie. Natomiast chmiel dostarczany jest do okolicznych, starych browarów, gdzie wykorzystywany jest do produkcji tradycyjnych gatunków piwa.

Podczas obu spotkań uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z sytuacją niemieckich rolników i uczestniczyć w dyskusjach na temat sytuacji rolnictwa ekologicznego, jego perspektyw i polityki rolnej w Niemczech. Będą też mogli wymienić się doświadczeniami z lokalnymi rolnikami, prowadzącymi gospodarstwa ekologiczne i podzielić informacjami na tematy prawne, ekonomiczne i marketingowe.
Przygotowanie stoiska regionalnego oraz organizacja wizyty studyjnej dla czterdziestoosobowej grupy naszych producentów rolnych i spożywczych jest możliwa dzięki dofinansowaniu Urządu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-20120.

Zarząd Stowarzyszenia EKOŁAN oraz nasi Członkowie uczestniczący wizycie Dziękują wszystkim tym ktorzy pomogli organizacyjnie i finansowo pomódz w Wizycie Studyjnej podczas Targów BioFach 2017.
Za Zarząd Przewodniczący Mieczysław Babalski

Polecamy także relację z Targów BioFach na stronie Biokuriera